Zijgevels na-isoleren

Ook zij- en achtergevels kunnen geïsoleerd worden en afgewerkt of beschermd worden.

Zij- en achtergevel na-isoleren met muurisolatie

Voor het na-isoleren van zijgevels kan je opteren voor dezelfde soort muurisolatie als voor een voorgevel. Isolatieplaten in kunststof zoals EPS, XPS, PIR..., anorganische muurisolatie zoals glaswolplaten of rotswolplaten, natuurlijke isolatiematerialen zoals vlaswol, hennep, schapenwol, papiervlokken ( cellulose ), houtwol, kurk en stro... kunnen allen dienst doen als isolatiemateriaal voor zijgevels.

Bescherm je isolatie tegen vocht

Isolatieplaten in spouwmuren of muurisolatie langs binnen geplaatst, komen mits een correcte plaatsing niet direct in contact met vocht. Het plaatsen van buitenmuurisolatie van een nieuwbouwwoning of het na-isoleren van bestaande buitenmuren neemt plaats langs de buitenzijde waardoor ze onvermijdelijk in contact komen met vocht. Isolatiepanelen niet beschermen tegen regen en vocht zal er onvermijdelijk voor zorgen dat de platen na een tijdje hun isolatiewaarde en weerstand verliezen. Daarom is een ( tijdelijke ) bescherming de beste optie.

Aluminium gevelbekleding zijgevel

Zijgevels na-isoleren en ( tijdelijk ) beschermen

Nieuwe zijgevels, wachtgevels of gemeenschappelijke muren of niet-geïsoleerde bestaande wachtgevels moeten voorzien worden van thermische isolatie om warmteverliezen te voorkomen. Wat zijn de mogelijkheden om isolatie tegen wachtgevels ( tijdelijk ) te beschermen en wat zijn de mogelijkheden om na-geïsoleerde zijgevels definitief te beschermen?

Indien je als eerste een rijwoning of een 3-gevel woning hebt gebouwd, dan kan het even duren vooraleer je buren starten met de bouw van hun woning. Er bestaan een aantal manieren om wachtgevels te isoleren, te beschermen en af te werken.

Waterdichte coating

Indien je nog buren verwacht, dan is een eerste mogelijkheid de wachtgevel beschermen met een waterdichte coating. De zwarte coating beschermt en maakt de wachtgevel waterdicht. Het product kan zowel rechtstreeks op de muurisolatie als tegen bestaand metselwerk aangebracht worden. Het voordeel van deze coating is dat je niet hoeft te investeren in een dure gevelbekleding.

Waterdichte coating muurisolatie

Geveldoeken

Een tweede mogelijkheid is het (na)-isoleren van de buitengevels en ze beschermen met waterdichte geveldoeken. Tegen de muurisolatie worden de geveldoeken geplaatst en vastgezet met houten regels.

Zijgevels na-isoleren en definitief afwerken

Is een aanbouw definitief uitgesloten, dan opteer je het best voor een definitieve bescherming van de muurisolatie door middel van een stevige gevelbekleding. Je kan wachtgevels en haar na-isolatie definitief beschermen tegen vocht door de plaatsing van een gevelbekleding in sidings ( hout / pvc ), vezelcementplaten, aluminium panelen, vezelcement leien, natuurleien, aluminium stroken...

Betongrijze leien gevelbekleding

Vergunning of niet?

Handelingen zonder stabiliteitswerken en zonder wijziging van het fysiek bouwvolume aan zijgevels & achtergevels zijn vrijgesteld van vergunning, dit in tegenstelling van een voorgevel waar een minimale meldingsplicht geldig is.

Subsidies & premies na-isoleren

Voor het na-isoleren van zij- en achtergevels kan je genieten van een korting per uitgevoerde m² na-isolatie. Klik hier om alle subsidies te bekijken.

Offerte gevelisolatie? Klik hier