Gevelisolatie: isoleren tegen de buitengevel

De gevel langs buiten isoleren is één van de manieren om je woning of appartement thermisch te isoleren. Waarom gevelisolatie plaatsen? Wat zijn de voordelen, prijzen en soorten?

Wanneer kiezen voor gevelisolatie

Isoleren 

Als de buitengevels nog niet geïsoleerd zijn, na-isoleren in de spouw geen optie is, de gevel is toe aan een grondige opknapbeurt, er dient een gevelrenovatie uitgevoerd te worden én je wenst het uiterlijk van je woning aan te passen dan is isoleren langs de buitenzijde de beste optie.

Beschermen

De buitengevel isoleren én een gevelafwerking plaatsen is vrij arbeidsintensief waardoor het niet de goedkoopste oplossing is maar je geniet wel van tal van voordelen. Gelukkig kan je nog steeds genieten van premies en subsidies om de kosten te drukken. Je dient ook na te gaan of het wel toegestaan om langs buiten te isoleren. Lees hier alle tips.

Waarom isoleren tegen de gevel

Veel energie in de vorm van warmte gaat verloren via niet-geïsoleerde buitenmuren. Door het isoleren van je buitenmuren kan je tot 20% energie besparen! Thermisch isoleren langs de buitenzijde is een zeer goede vorm van isoleren omdat het ook alle kieren en scheuren perfect sluit. Het sluit koudebruggen bijna voor 100% uit waardoor warmteverliezen en koudelucht-stromingen worden uitgesloten. Bovendien fungeren isolatiepanelen ook als akoestische isolatie.

Gevelisolatie aanbrengen = je huis isoleren maar ook je gevel een totaal nieuw uiterlijk geven. Over het algemeen bestaan er 2 manieren van isoleren:

  • Gevel isoleren zonder luchtspouw: de gevelisolatie wordt aangebracht tegen een volle buitenmuur
  • Gevel isoleren met luchtspouw: de spouw van de buitengevel voldoet niet waardoor er langs buiten geïsoleerd dient te worden

Het grote voordeel is ook dat je binnen met geen ruimteverlies zit omdat de gevelisolatie aan de buitenzijde van de gevel wordt aangebracht. Binnenin heb je ook niet te kampen met kap- of breekwerk, stof en vuil.

Soorten buitengevelisolatie

Er bestaan een aantal soorten gevelisolatie die voldoen aan de strenge eisen inzake na-isoleren van buitengevels.

Bestaande gevels isoleren kan door middel van harde kunststofplaten. Ze hebben een zeer hoge thermische weerstand waardoor je met beperkte dikte zeer goede isolatiewaarden haalt. De meest gebruikte materialen zijn XPS, PIR en EPS.

Lees meer


Buitengevelisolatie in de vorm van minerale wol, is beschikbaar in half-harde isolatieplaten al dan niet voorzien van een coating. Minerale wol is is de beste keuze indien je prijsbewust wenst na te isoleren. Gevelisolatie in glaswol en rotswol zijn de meest gebruikte materialen.

Lees meer


In de lift zitten de ecologische isolatiematerialen voor het na-isoleren van buitengevels. De natuurlijke na-isolatie dient iets dikker geplaatst te worden maar hebben uitstekende isolerende eigenschappen. Veel gebruikte materialen zijn Kurk, Hennep, Cellulose, Houtwol enz...

Lees meer


Afwerking gevelisolatie

Afwerkingsmaterialen voor isolatie van buitengevels kunnen gebruikt worden voor zowel nieuwbouw als bij een verbouwing. Gevelisolatie kan afgewerkt worden met tal van materialen, denk maar aan pleisterwerk / crepi, spuitkurk of steenstrips. Deze materialen worden allemaal rechtstreeks tegen de gevelisolatie geplaatst. Ze geven je gevel een totaal nieuwe uitstraling. Anderzijds heb je de gevelbekledingen. Deze worden meestal geplaatst op een raamwerk dat op of in de gevelisolatie wordt geplaatst. Sidings in hout, PVC, houtcement... vezelcement in de vorm van platen of stroken, metalen gevelbekleding, leien, keramische pannen... je kan je gevel een totaal nieuw uiterlijk geven. Ontdek hier alle afwerkingsmaterialen van gevelisolatie.

Gevelisolatie voor zij- en wachtgevels

Niet alleen voor- en achtergevels maar ook het na-isoleren van zijgevels of wachtgevels van bestaande woningen en appartementen voorkomt warmteverliezen. Om je isolatie te beschermen tegen vocht kan je een folie of coating laten aanbrengen of een definitieve gevelbekleding, dit voor zowel massiefbouw als voor houtskeletbouw.

Premies & subsidies

Ook in 2024 zijn er nog premies te verkrijgen van de Vlaamse overheid. Ook bij lokale instanties zoals jouw gemeente kun je extra premies ontvangen. Lees meer over premies & subsidies

Prijs gevelisolatie

De prijs van gevelisolatie wordt bepaald door een aantal factoren zoals de soort gevelisolatie, dikte, staat van de gevel, soort afwerking enz... De gemiddelde prijs voor het plaatsen van gevelisolatie én afwerking kost ongeveer €110 - €150 / m². De prijs per m² kan dalen als je aanspraak kan maken op premies en subsidies van de Vlaamse Overheid of jouw gemeente.

Offertes vergelijken = besparen

Wij raden aan eerst een aantal offertes te vergelijken vooraleer je beslist. Vergelijk de prijzen dankzij onze vrijblijvende offerte-aanvraag. Je ontvangt van verschillende gevelisolatie aannemers, gespecialiseerd in het plaatsen van thermische muurisolatie een gratis diagnose én een prijsofferte.

Offerte gevelisolatie? Klik hier