Soorten muurisolatie

We kunnen de soorten muurisolatie onderverdelen in 3 grote groepen. Elk hebben ze hun specifieke eigenschappen zoals oorsprong, vorm, isolatiewaarden en prijs.

Muurisolatie is te verkrijgen in de vorm van half-harde dekens & matten, stijve isolatieplaten en in de vorm van parels, schuim en vezels en wordt geplaatst in de spouw van nieuwe gevels en bestaande gevels alsook langs de binnen- en buitenzijde van de buitengevel.

Anorganische muurisolatie

Onder anorganische muurisolatie verstaat men de verwerking van natuurlijke grondstoffen en kunststof grondstoffen. Indien men spreekt over anorganische muurisolatie voor buitenmuren spreekt men meestal over minerale wol in de vorm van glaswol muurisolatie en rotswol muurisolatie. Zowel glaswol en rotswol kunnen gebruikt worden voor het isoleren van nieuwe muren, bestaande muren en het na-isoleren van spouwmuren. Het materiaal wordt in vlokken, platen en matten geproduceerd.

Kunststof muurisolatie

Via kunststof isolatiematerialen kan je met geringe diktes het beste isoleren. Het is een uitstekend thermisch isolatiemateriaal voor nieuwe en bestaande buitengevels. Meestal wordt het vervaardigd in de vorm van stijve platen, isolerende vezels & parels.

Ze worden toegepast in de vorm van isolatieplaten bij het isoleren van nieuwe spouwmuren én bij het isoleren van bestaande buitengevels waartegen een afwerking wordt geplaatst zoals steenstrips, bepleistering en een gevelbekleding.Voor het na-isoleren van bestaande spouwmuren worden ze meestal gespoten in de vorm van een soort schuim ( PUR ) of geblazen in de spouw in de vorm van korrels of isolerende parels.

De meest gebruikte kunststof muurisolaties zijn EPS muurisolatie ( geëxtrudeerd polystyreen ), XPS muurisolatie, PUR muurisolatie ( polyurethaanschuim ), PIR muurisolatie, Perliet en Silicaatschuim, Vermiculiet... Het nadeel is dat deze materialen veel energie verbruiken om gemaakt te worden én dat ze moeilijk afbreekbaar zijn waardoor ze niet zo milieuvriendelijk zijn. Het voordeel is dat ze zee goed vochtwerend zijn en makkelijk verwerkt kunnen worden.

Ecologische muurisolatie

Onder de ecologische isolatiematerialen voor het isoleren en na-isoleren van buitenmuren worden natuurlijke en herbruikbare materialen gebruikt. Meestal gaat het om onder andere vlaswol, hennep, schapenwol, papiervlokken ( cellulose ), houtwol, kurk en stro worden gebruikt. Ze kunnen bestaan in de vorm van isolatieplaten & matten en losse vezels. Doordat er vrij weinig energie dient gebruikt te worden om deze materialen te vormen zijn ze de laatste jaren in sterke opmars.

Warmtegeleidbaarheid vergelijken muurisolatie ( λ-waarde )

De lambda-waarden geeft de warmtegeleidbaarheid van een isolatiemateriaal aan. Ze wordt uitgedrukt in W/mK. Hoe hoger de waarde is, hoe beter de warmte geleid wordt en dus hoe minder goed het materiaal isoleert.

Soort isolatie Max. W/m2K
Glaswol muurisolatie 0,031 - 0,044 W/m2K
Rotswol muurisolatie 0,031 - 0,044 W/m2K
PUR schuim muurisolatie 0,023 - 0,028 W/m2K
EPS muurisolatie 0,031 - 0,045 W/m2K
PIR muurisolatie 0,021 - 0,026 W/m2K
XPS muurisolatie 0,028 - 0,038 W/m2K
Cellulose muurisolatie 0,035 - 0,04 W/m2K
Kurk muurisolatie 0,038 - 0,04 W/m2K
Hennep muurisolatie 0,038 - 0,042 W/m2K
Vlas muurisolatie 0,038 W/m2K
Schapenwol muurisolatie 0,035 - 0,04 W/m2K

Offerte muurisolatie? Klik hier