Hoe dik moet mijn muurisolatie zijn?

Hoe dik dient muurisolatie te zijn om een buitengevel goed te isoleren?
Tip: Bij een nieuwbouwwoning mag de U-waarde van de woning niet hoger zijn dan 0,24 W/m²K.

Hoe dik moet ik mijn muurisolatie plaatsen?

Onderstaande tabel geeft een aantal soorten isolatiematerialen weer met hun vereiste minimumdikte geschikt voor wettelijke nieuwbouw.

Soort muurisolatie W/mK Dikte
XPS muurisolatie ( Polystyreen ) 0,034 W/m²K 12 cm
EPS muurisolatie ( Polystyreen ) 0,038 W/m²K 13 cm
PUR muurisolatie ( Polyurethaan ) 0,028 W/m²K 10 cm
PIR muurisolatie ( Polyisocyanuraat ) 0,021 W/m²K 8 cm
Resol schuim muurisolatie ( Phenolformaldehyde ) 0,025 W/m²K 9 cm
Glaswol muurisolatie ( Minerale wol ) 0,036 W/m²K 13 cm
Rotswol muurisolatie ( Minerale wol ) 0,039 W/m²K 13 cm
Cellulose 0,038 W/m²K 13 cm

W/mK geeft er wat de isolerende waarde van een materiaal is en kan verschillen van fabrikant tot fabrikant. Vraag goed na wat de Lambda-waarde (λ) van een bepaalde isolatiesoort is om de uiteindelijke dikte te kunnen berekenen. Hoe dikker de isolatie hoe minder procentueel verlies van warmte.

EPS buitengevelisolatie

Dikte spouwmuur bij na-isoleren

Indien je opteert om te isoleren in de bestaande spouw, dan ben je beperkt door de dikte van de spouw. Kies daarom alleen maar voor spouwmuurisolatie als de spouw geschikt is en voldoende dik is. Is ze dat niet, dan kan je opteren om de buitengevel te isoleren of om langs binnen te isoleren. Thermische isolatie in de spouw spuiten of blazen is alleen interessant als je minimaal 5 cm bestaande spouwbreedte hebt om te kunnen genieten van premies & subsidies. Bovendien dient ze te voldoen aan een aantal voorwaarden. De soort spouwmuurisolatie dient ook een zeer lage warmtedoorgangscoëfficiënt te hebben, hoe lager warmtedoorgangscoëfficiënt hoe minder dik je kan isoleren.

Het kan ook zijn dat de spouw momenteel gevuld is met een oude en slecht isolerend isolatiemateriaal. Dan kan je opteren om de spouwmuurisolatie te laten verwijderen. Meestal gaan deze werken gepaard met het verwijderen van het bestaande buitenspouwblad. Het voordeel is wel dat je dan de bestaande spouw eventueel groter kan maken door het nieuw buitenspouwblad wat verder van het binnenspouwblad te metsen.

Tip: Om te genieten van subsidies dient een bestaande spouw een breedte van minimaal 5 cm te hebben.

Gecombineerd isoleren

Is de ruimte van de muren beperkt of kan je om technische redenen geen dikke isolatie aanbrengen, dan kan ook verschillende isolatiesystemen met elkaar combineren. Zo kan je bijvoorbeeld in een kleine spouw isoleren én een voorzetwand binnenin plaatsen, voorzien van thermische isolatie. Vraag raad aan jouw aannemer of architect wat de beste oplossing is.

Offerte muurisolatie? Klik hier