Welke muurisolatie kiezen
Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee dient te houden om de juiste keuze te maken. Niet alleen de prijs speelt een rol maar ook andere zaken.
- Isolatiewaarde of U-waarde: ga voor een isolatiemateriaal met een lage W/m²K, zo dien je minder dik te isoleren en bespaar je binnenin plaats. Meestal gaat het om kunststof isolatiematerialen ( EPS / XPS / PUR / PIR ) die net iets minder milieuvriendelijk zijn. De platen worden het meest toegepast bij het isoleren van de buitengevel of bij nieuwe spouwmuren.
- Gewicht: de manier van verwerking van een bepaald materiaal zal de totaalprijs van een project bepalen. Muurisolatie zoals zware isolerende platen verwerken minder makkelijk dan het inspuiten van isolerende glaswolvlokken waardoor de prijs per m² een stuk hoger ligt.
- Prijs: prijs is meestal doorslaggevend, toch blijkt dat duurdere muurisolatie meestal de beste isolerende waarde heeft en makkelijker te verwerken is. Je dient af te wegen of de prijs kan opwegen tegen de ongemakken. Bovendien kan je de totaalprijs drukken doordat je kan genieten van bepaalde premies en subsidies. Over het algemeen kan je stellen dat glaswol en rotswol goedkoper zijn dan de kunststof isolatiematerialen zoals EPS parels & PIR schuim. Ecologische isolatiematerialen zoals kurk, hennep, vlas, cellulose, schapenwol, houtwol en stro zijn dan weer een stuk duurder maar wel ecologischer.
- Vorm: Het isoleren van buitenmuren kan plaatsvinden d.m.v. isolatieplaten, vlokken of parels, platen en gespoten schuim. Soms kan na grondige analyse en diagnose van de buitenmuur blijken dat dat het na-isoleren van de spouwmuur met vlokken en parels de enige vorm van spouwmuurisolatie is dat kan worden gebruikt.
- Akoestiek: hou niet alleen rekening met thermische isolatiewaarde maar ook de akoestiek. Sommige isolatiematerialen hebben een betere akoestische waarde dan andere.
- Gevel behouden: wens je het uitzicht van de buitengevel te behouden, kies dan voor spouwmuurisolatie of isoleer de gevel langs binnen.
- Geen ( bruikbare ) spouw aanwezig: is de spouw niet geschikt of er is geen geschikte spouw, isoleer dan langs buiten of langs binnen. Vraag steeds na of het wel toegestaan is om het uitzicht van de buitengevel aan te passen.
- Vochtige gevel: heb je last van vocht, verhelp dan eerst de problemen. Kies daarna het best voor een damp-open isolatiesysteem zoals de plaatsing van een voorzetwand met dampscherm en een damp-open isolatiemateriaal zoals minerale wol. Meestal wordt langs binnen geïsoleerd.
Offerte muurisolatie? Klik hier