Buitenmuur isoleren langs binnen

Wanneer en hoe kan je buitenmuren isoleren langs de binnenzijde? Ontdek hier alles over het na-isoleren van gevels langs binnen.

Waarom buitengevel isoleren

Er gaat gemiddeld 35% energie verloren via niet-geïsoleerde buitengevels. Isoleren langs binnen is één van de manieren om warmteverliezen te beperken. De thermische isolatie wordt tegen de binnenzijde van de buitenmuur aangebracht. Er dient veel aandacht aan de staat van de gevel geschonken te worden om te evalueren of langs binnen isoleren tot de mogelijkheden behoort of niet. Door de muren te isoleren bespaar je energie én op je energiefactuur. Bovendien kan je nog genieten van premies en subsidies.

Het na-isoleren van buitengevels langs de binnenzijde wordt meestal uitgevoerd indien andere manieren van na-isoleren niet mogelijk zijn. Deze manier van isoleren wordt meestal uitgevoerd in combinatie met grondige renovatiewerken aan de binnenzijde van de gevel.

Voor- en nadelen binnenmuurisolatie

 • + buitengevel blijft intact
 • + geen vergunning nodig
 • + zelf uitvoeren
 • + prijs
 • + zeer snelle opwarming / koeling
 • - binnenin veel plaatsverlies
 • - arbeidsintensief
 • - kans op condensatie
 • - kans op koudebruggen
 • - zeer snelle opwarming / koeling

Soorten binnenmuurisolatie

Men deelt de isolatie voor binnenmuren in 2 groepen in: damp-open isolatie en dampremmende isolatie. Om binnenmuren te isoleren bestaan er over het algemeen 3 types isolatiematerialen: stijve isolatieplaten, isolatiematten / dekens en isolerende vlokken of granulaten, denk maar aan minerale wol, cellulose, houtwol, eps-parels... Belangrijk is de aanwezigheid van een dampscherm bij het gebruik van damp-open isolatiematerialen. Onder de dampremmende isolatiematerialen worden meestal de stijve isolatiepanelen verstaan ( EPS, PIR / PUR - XPS platen ) of gespoten isolatie in de vorm van PUR-schuim.

Welke soort binnenmuurisolatie gebruikt wordt hangt af van het systeem, de plaats van het dampscherm en de wijze van hechting tegen de muur of raamwerk.

Binnenisolatiesystemen

Binnenmuurisolatie aanbrengen dient steeds tegen een geschikte drager plaats te vinden. In principe bestaan er bij het langs binnen na-isoleren van buitengevels 2 soorten isolatiesystemen:

 • Rechtstreeks isoleren tegen de oorspronkelijke draagmuur
 • Raamwerk geplaatst tegen de draagmuur of voorzetwand

De draagconstructie bestaat meestal uit een raamwerk bestaande uit stijlen en regels waartussen de isolatie wordt aangebracht d.m.v. vlokken, granulaten, isolerende matten of isolatieschuim. Meestal gaat het om damp-open isolatiematerialen waardoor de plaatsing van een dampscherm noodzakelijk is.

Afwerking binnenisolatie

De afwerking hangt af van het gebruikte systeem. Indien isolatieplaten rechtstreeks tegen de buitengevel worden geplaatst, kunnen ze afgewerkt worden met gipskartonplaten dewelke geverfd of voorzien kunnen worden van een pleisterlaag. Maakt men gebruik van een raam- en regelwerk dan kan een afwerking in gipskartonplaten voorzien worden, afgewerkt met een verflaag, pleisterwerk, tegels, behangpapier... of je kan opteren om sidings / planchetten in hout of pvc tegen het raamwerk te plaatsen.

Premies & subsidies

Ook in 2024 zijn er nog premies te verkrijgen van de Vlaamse Overheid, de netbeheerder of bij lokale instanties zoals jouw gemeente. Ook bij de gemeente kun je soms extra premies ontvangen. Lees meer over premies & subsidies

Prijs gevelisolatie

De prijs van binnenmuurisolatie wordt bepaald door een aantal factoren zoals het gebruikte systeem / opbouw, soort isolatie, dikte, staat van de gevel, soort afwerking enz... De gemiddelde prijs voor het plaatsen van binnengevelisolatie én bijhorende afwerking kost ongeveer €40 - €80 / m². De prijs per m² kan dalen als je aanspraak kan maken op premies en subsidies van de Vlaamse Overheid of van jouw gemeente.

Offertes vergelijken = besparen

Wij raden aan eerst een aantal offertes te vergelijken vooraleer je beslist. Vergelijk de prijzen dankzij onze vrijblijvende offerte-aanvraag. Je ontvangt van verschillende aannemers, gespecialiseerd in het plaatsen van thermische muurisolatie een gratis diagnose én een prijsofferte.

Offerte binnenmuurisolatie? Klik hier