Hoe de buitenmuur isoleren?

Er bestaan een aantal isolatietechnieken om nieuwe buitengevels te isoleren alsook gevels van bestaande woningen & appartementen. Wij geven een overzicht hoe je dit kan doen.

1. Buitenmuren langs binnen isoleren

Opbouw en detail binnenmuurisolatie

De isolatie aan de binnenzijde van de buitenmuur aanbrengen wordt meestal pas gedaan als de andere technieken niet mogelijk zijn. Het voordeel van deze techniek is dat de buitengevel intact blijft. Het nadeel is dat je binnenin veel ruimte verliest en de kans op condensatieproblemen groot is. Ook het verplaatsen van bestaande stopcontacten en het wegwerken van leidingen vergt veel aandacht. Meestal zal men werken met een voorzetwand met isolatiepanelen, platen of matten, afgewerkt met pleisterwerk of gipskartonplaten.

Lees meer over binnenmuurisolatie


2. Buitenmuren langs buiten isoleren

Indien er geen bruikbare spouw is en de buitengevel is toe aan een grondige renovatie of je wenst het uiterlijk van je woning aan te passen, dan is het plaatsen van isolatie tegen de buitengevel de beste oplossing. Het moet wel technisch mogelijk zijn om de buitengevel te isoleren én je moet toestemming hebben om de werken uit te voeren. Meestal zal men stijve isolatieplaten gebruiken dewelke worden afgewerkt met sidings, gevelbekleding in hout & metaal, pleisterwerk, steenstrips, spuitkurk enz...

Lees meer over buitenmuurisolatie


3. Spouwmuurisolatie

Bestaande spouwmuur na-isoleren in de spouw

Opbouw en detail spouwmuurisolatie bestaande muur

Bij de renovatie van niet-geïsoleerde buitengevels waar een bruikbare spouw aanwezig is, zal men de luchtspouw volspuiten of blazen met een geschikt isolatiemateriaal, denk maar aan isolatie in de vorm van vlokken, schuim, parels, korrels enz... Het voordeel is dat het een vrij goedkope oplossing is én dat er langs binnen en buiten geen werken dienen uitgevoerd te worden. Dit is tevens de goedkoopste manier van isoleren.

Lees meer over spouwen na-isoleren

Plaatsen van spouwmuurisolatie in nieuwe buitenmuren

Bij nieuwbouwprojecten zal men de dikte van de spouw afstemmen op de dikte van de isolatie. De spouwmuurisolatie zal meestal bestaan uit matten of stijve kunststof isolatieplaten.

Lees meer over spouwmuurisolatie


Offerte muurisolatie? Klik hier