Voordelen muurisolatie plaatsen

SpouwmuurisolatieDe buitenmuren voorzien van een thermisch isolerende schil biedt meer voordelen dan nadelen. Je bespaart fors op je energiefactuur én je kan nu nog genieten van premies.

Goed voor je portemonnee

Je bespaart jaarlijks op je stookkosten door de buitenmuren te voorzien van muurisolatie. Je houdt de warmte beter binnen en de kans op koudebruggen is miniem. Over het algemeen mag je een terugverdientijd van je investeringskosten van 3-5 jaar rekenen, afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal, soort woning ( open / gesloten / half-open ) en de manier van verwarmen ( elektriciteit / gas / mazout ). Na die termijn neem je enkel nog winst omdat de investering is terugbetaald.

Verlaagd BTW-tarief & premies

Bovendien maak je een grote kans op subsidies en premies van de Vlaamse Overheid én geniet je van een 6% BTW-tarief i.p.v. 21% BTW-tarief

Woning > 10 jaar oud Woning < 10 jaar oud
6% BTW bij renovatie* 21% BTW bij renovatie

* Opgelet! Om te genieten van een verlaagd BTW-tarief dient de levering en uitvoering van de isolatiewerken dienen uitgevoerd te worden door dezelfde erkende aannemer. Controleer steeds de geldende voorwaarden van dit moment.

EPB-wetgeving 

De energieprestatieregelgeving is van toepassing voor iedereen die vandaag bouwt, verbouwt of uitbreidt. Men spreekt van de "Energieprestatie en Binnenklimaat", afgekort het EPB. Bouw- en verbouwprojecten waarvoor een bouwaanvraag of een melding nodig is, medewerking van een architect nodig is, moeten aan de EPB-eisen en de EPB-procedure voldoen. Ze dienen wel verwarmd of gekoeld te worden.

De eisen worden regelmatig aangescherpt en bereiken tegen 2021 het niveau "bijna-energieneutraal bouwen" (BEN). De bedoeling is het verhogen van de isolatienormen van muren om ze te doen beantwoorden aan de Europese richtlijn 2002/01/CE. Tegen 2021 dienen we een E-peil van 30 te halen.

Thermische isolatie voor nieuwbouw 2024

Vanaf 2018 wordt in bouwaanvragen voor nieuwbouwwoningen het K-peil en de Netto-EnergieBehoefte (NEB) vervangen door het S-peil. Dat S-peil geeft de zuivere isolatie- en ventilatiewaarde weer van de schil van een woning ( muren, ramen, dak,… ). Vanaf januari 2018 moet S31 behaald worden, vandaag dient een S28 behaald te worden.

Tip: In 2024 geldt voor het na-isoleren van een beschermd volume een U-max (W/m²K) van 0.24 voor buitenmuren.

Er zijn Umax-eisen bepaald

  • Voor bestaande muren in contact met buitenomgeving met na-isolatie aan de buitenzijde;
  • Voor bestaande spouwmuren met isolerende navulling, maar enkel voor muren met spouwen met een minimumbreedte van 5 cm, die volledig worden gevuld (overeenkomstig de richtlijnen van STS 71-1) bij een ingrijpende energetische renovatie van een woongebouw. De maximaal toelaatbare U-waarde voor de na-isolatie van bestaande spouwmuren geldt dus niet bij gewone renovaties of bij kantoren en scholen.

Er zijn geen Umax-eisen bepaald

  • Voor spouwmuren met isolerende na-vulling bij een ‘gewone’ renovatie;
  • Als de spouw in het geval van een ingrijpende energetische renovatie niet kan voldoen aan de vereisten van de STS 71-1 (bijvoorbeeld smaller is dan 5 cm);
  • Als enkel aan de binnenzijde van de buitenmuur geïsoleerd wordt;
  • Als enkel een bijkomende bescherming van de bestaande scheidingsconstructie geplaatst wordt tegen weersinvloeden. In dat geval is geen sprake van na-isolatie.

Milieuvriendelijk

Door te isoleren draag je bij voor het behoud van de natuur. Je gaan minder gaan stoken waardoor minder uitstoot van organische brandstoffen zoals aardgas en mazout in onze atmosfeer terecht komen. Indien je dan ook nog eens opteert voor de plaatsing van natuurlijke isolatiematerialen, dan draag je ook bij tot het beschermen van onze planeet.

Meerwaarde woning

De uiteindelijke investeringskosten win je terug door de meerwaarde die wordt gecreëerd door de woning te voorzien van een goede isolerende buitenschil. Bij gevelrenovaties wordt een oude woning terug in een nieuw jasje gestoken door de isolatie af te werken door bijvoorbeeld steenstrips, bepleistering, gevelbekleding enz... Een potentiële koper van je woning zal zeker en vast de meerwaarde willen betalen, bovendien raakt de woning of appartement veel sneller verkocht.

Offerte muurisolatie? Klik hier