Afwerking gevelisolatie

Na-isolatiesystemen van buitengevels kunnen op verschillende manieren afgewerkt worden. Wij geven een overzicht van de soorten afwerking van gevelisolatie.

Er zijn een aantal criteria die bepalen wanneer of waarom het interessant is om muren langs buiten te isoleren. Na het plaatsen van de isolatie dient de gevel afgewerkt te worden met één of andere gevelbekleding of gevelbescherming. Het grote voordeel is dat enerzijds de gevelisolatie de woning isoleert en anderzijds dat je van een totaal nieuwe gevel mag genieten. De afwerkingsmaterialen die gebruikt worden kunnen op verschillende soorten buitengevelisolatie geplaatst worden.

Belangrijk bij de plaatsing van een gevelbekleding is dat de ruimte tussen de bekleding en de isolatie voldoende verlucht kan worden.

Na-isoleren en steenstrips

Steenstrips worden zowel bij nieuwbouw als bij verbouwingen als afwerking tegen de na-isolatie van buitengevels geplaatst. De meest gebruikte isolatiematerialen zijn drukvaste isolatiepanelen zoals witte EPS isolatieplaten ( 0,038 W/mK ), grijze EPS isolatieplaten ( 0,032 W/mK ) en minerale wol isolatieplaten. Er zijn zowel minerale, natuursteen- en keramische steenstrips verkrijgbaar.

Opbouw

  1. Metselwerk
  2. Kleefmortel
  3. Na-isolatie
  4. Wapeningsmortel
  5. Wapeningsnet
  6. Verankering
  7. Lijm
  8. Minerale steenstrips
  9. Eventuele voegmortel

All-in-one gevelisolatiesysteem

Om een snellere verwerking van steenstrips te realiseren én bij nieuwbouw plaats te winnen, kan je opteren om speciale EPS-isolatieplaten voor steenstrips te gebruiken. De platen zijn voorzien van een uitsparing waarin de lijm / mortel en bijhorende steenstrips snel en horizontaal geplaatst kunnen worden. Deze manier van werken is ideaal voor mensen die hun buitengevel wensen te isoleren én het uitzicht wensen te behouden of totaal iets anders wensen.

Prijs per m² criteria
€65 -  €150 / m² Exclusief plaatsing en BTW

Na-isoleren en spuitkurk

Spuitkurk is een isolerende / akoestische coating dewelke bestaat uit fijne of standaard kurkkorrels afkomstig van de kurkeik uit het Middellands zeegebied. Harsen en toeslagstoffen zoals kleurpigment, mineralen en additieven worden toegevoegd om tot een volwaardige gevelafwerking te komen. Het is dankzij haar isolerende eigenschappen een beter alternatief dan bijvoorbeeld gevelverf en buitenbepleistering. Spuitkurk biedt tegelijkertijd een esthetische waarde aan de woning. Het is de perfecte decoratieve gevelbekleding bij gevelrenovaties. Spuitkurk alleen zal nooit een gevelisolatie kunnen evenaren omdat de laag gespoten kurk gewoon te dun is. Enkel spuitkurk aanbrengen zonder buitengevelisolatie zal een kleine energiewinst opleveren maar nooit genoeg. Daarom combineer je het best na-isolatie panelen met als afwerking spuitkurk.

Lees hier alles over spuitkurk

Opbouw

  1. Metselwerk 
  2. Kleefmortel
  3. Na-isolatie
  4. Wapeningsmortel
  5. Wapeningsnet
  6. Voorstrijk
  7. Spuitkurk
Prijs per m² criteria
€65 -  €150 / m² Exclusief plaatsing en BTW

Na-isoleren en pleisterwerk

Eén van de meest geplaatste afwerkingen bij na-geïsoleerde gevels is de gevelbepleistering of crepi. Je kan kiezen tussen een pleister op basis van cement, kalk of kunsthars. Het kleurenpallet is enorm groot. Pleisterwerk geeft gevels een moderne en strakke uitstraling. Als isolatie worden meestal harde isolatieplaten gebruikt op basis van kunststoffen of minerale wol.

Opbouw

  1. Metselwerk
  2. Kleefmortel
  3. Na-isolatie
  4. Wapeningsmortel
  5. Wapeningsnet
  6. Voorstrijk
  7. Pleisterwerk
Prijs per m² criteria
€65 -  €120 / m² Exclusief plaatsing en BTW

Na-isoleren met gevelbekleding in hout, vezelcement, sidings...

Houten gevelbekleding

Een gevelbekleding in hout geeft de gevel van een woning of uitbouw een warme uitstraling. Je kan hout perfect plaatsen als afwerking van buitengevels. Hout is verkrijgbaar als planchetten met tand & groef, sidingsplanken met open voegen, ongeschaafde planken, shingles, plaatmateriaal enz... Het nadeel is dat onbehandeld hout na een tijd kan verkleuren. De bekleding wordt tegen een raamwerk geplaatst om voldoende verluchting tussen de bekleding en de isolatie te garanderen. Als isolatiemateriaal worden harde kunststof isolatieplaten gebruikt of isolatieplaten in minerale wol.

Vezelcement gevelbekleding

Een gevelbekleding in vezelcementplaten is uiterst geschikt voor het renoveren en isoleren van buitengevels. De platen zijn relatief dun waardoor de gevel, ondanks de dikte van de isolatie, strak kan worden afgewerkt. Een ander voordeel is dat het plaatsen van dit type gevelbekleding relatief weinig tijd in beslag neemt, zeker wanneer men de platen met rivetten (klinknagels) vastzet. Door de korte plaatsingstijd dalen de renovatiekosten wat gunstig is voor het totale renovatiebudget. Het materiaal wordt toegepast in de vorm van sidings, platen en leien.

PVC sidings

Kunststof gevelbekleding bestaat uit hoogwaardig gerecycleerde kunststof panelen of ook wel sidings genoemd of PVC hardschuim platen. Dergelijke platen zijn zeer makkelijk verwerkbaar waardoor maatwerk mogelijk is. Dankzij het eenvoudig montagesysteem met bijhorende hulpstukken zoals dakrandprofielen, dakrandpanelen en dakrandbekleding, wordt de gevelbekleding in een mum van tijd geplaatst.

Opbouw

  1. Metselwerk
  2. Kleefmortel / mechanische bevestiging
  3. Na-isolatie
  4. Waterdicht scherm
  5. Raamwerk
  6. Verluchting
  7. Gevelbekleding

 

Na-isoleren en gevelbekleding in metaal

Staal, koper, zink, aluminium... je kan het zo gek niet bedenken... Muren na-isoleren met een gevelafwerking in metaal geeft jouw bestaande gevel een nieuwe en moderne uitstraling. Afhankelijk van de soort bekleding ( vlakke platen, sidings, cassettes, sandwichpanelen... ) wordt de na-isolatie en het ophangsysteem bepaald. Als na-isolatie zal men opteren voor stijve kunststof isolatieplaten of platen in minerale wol ( glaswol / steenwol ).

Na-isoleren en leien

Er zijn twee soorten gevelleien waaruit je kunt kiezen om een gevel te bekleden: vezelcementleien en natuurleien. Gevelleien kunnen zowel zichtbaar (met leihaken) als onzichtbaar (met zelfborende schroeven) aan de gevel worden geplaatst. De leien plaatst men overlappend in een bepaald patroon op een houten of metalen raamwerk. Het legpatroon, de leigrootte en de kleur bepalen uiteindelijk de stijl en het uitzicht van de gevel. Bij het plaatsen houdt men achter de leien een luchtspouw aan (van minimaal 30 tot 45 mm). Een leien gevel is dus altijd goed geventileerd.

Opbouw

  1. Metselwerk
  2. Kleefmortel / mechanische bevestiging
  3. Na-isolatie
  4. Waterdicht scherm
  5. Raamwerk
  6. Verluchting
  7. Gevelbekleding
Offerte gevelisolatie? Klik hier