Soorten gevelisolatie

Om gevels langs buiten te isoleren, bestaan er een aantal soorten isolatiematerialen. Welke soort gevelisolatie kan je toepassen voor het na-isoleren van buitengevels?

Bij het na-isoleren langs buiten, zullen meestal isolatiematerialen in half-stijve of stijve platen / gebruikt worden. Ze kunnen afgewerkt worden met een gevelbekleding / gevelmateriaal naar keuze.

EPS buitengevelisolatie

EPS gevelisolatie is een uitstekend isolatiemateriaal voor buitengevels. Het is een isolatieplaat van geëxpandeerd polystyreen hardschuim. Het materiaal bevat tal van gesloten luchtbellen met binnenin stilstaande lucht. Ze worden in de vorm van stijve panelen tegen de bestaande buitengevel geplaatst. De EPS buitengevelisolatie kan afgewerkt worden met tal van materialen. EPS isolatiepanelen bestaan in zowel witte EPS platen als in grijze EPS platen ( geëxpandeerd polystyreen met grafiet ). De platen zijn verkrijgbaar in een tand- en groef systeem om een goede en luchtdichte plaatsing te kunnen garanderen. Ze worden ofwel verlijmd of verlijmd en geplugd tegen de draagmuur. Ze kunnen afgewerkt worden met een gevelbepleistering, steenstrips of een bekleding naar keuze.

Afwerking met steenstrips

De buitengevel na-isoleren met EPS isolatie en daarna afwerken met steenstrips kan je doen dankzij vlakke of voorgeprofileerde EPS-platen. Dergelijke isolatieplaten hebben een uitsparing waarin de steenstrips met hechtmortel worden geplaatst. Het grote voordeel is de tijdswinst dankzij de makkelijke plaatsing. Dit systeem wordt veel toegepast bij de renovatie gevels.

Kunststof buitengevelisolatie

PUR, XPS, PIR isolatieplaten behoren tot de kunststof hardschuim isolatieplaten voor het na-isoleren van buitengevels. Ondanks hun geringe dikte hebben ze een zeer hoog isolerend vermogen. Daarom zijn ze ideaal. De gesloten cellenstructuur is niet-damp-open waardoor deze platen ook in een vochtige omgeving gebruikt kunnen worden. Dankzij de tand- en groef kunnen ze snel en mooi tegen elkaar geplaatst worden waardoor er geen koudebruggen kunnen plaatsvinden. Rechtstreeks op de platen bepleisteren of een regelwerk monteren behoren tot de afwerking van de platen. Het regelwerk afwerken met een gevelbekleding in hout, metaal, leien... is mogelijk. Belangrijk is om steeds een dampscherm en voldoende ventilatie te voorzien.

Minerale wol buitengevelisolatie

Om bestaande buitengevels te isoleren kan je opteren om isolatieplaten in glaswol of rotswol te plaatsen. Het voordeel van deze buitengevelisolatie is de beperkte kostprijs en dat ze voor het isoleren van ronde buitengevels gebruikt kunnen worden. Minerale isolatieplaten kunnen afgewerkt worden met pleisterwerk, steenstrips, gevelbekleding enz... Er bestaan gecoate en niet-gecoate isolatieplaten.

Houtvezelisolatie

Houtvezelisolatie is een natuurlijke buitengevelisolatie waarbij houtvezels worden gebruikt. De isolatie kan perfect gebruiken bij het isoleren van gevels van nieuwbouw als bij verbouwingen. Ze worden gebruikt in vorm van stijve isolatieplaten voor het isoleren van zowel gevels in metselwerk als houtskeletbouw en kunnen perfect afgewerkt worden met een afwerking in gevelpleister of een gevelbekelding. De platen zijn verkrijgbaar in een tand- en groef systeem om een goede en luchtdichte plaatsing te kunnen garanderen.

Ecologische muurisolatie

Ook natuurlijke isolatieproducten kunnen gebruikt worden voor het na-isoleren langs de buitenzijde. Denk maar aan isolerende kurkplaten, hennepplaten enz... Je kan ecologisch na-isoleren maar de kostprijs per m² is een stuk hoger dan minerale wol. De thermische weerstand is ook een stuk lager dan kunststof isolatiepanelen.

Offerte gevelisolatie? Klik hier