Afwerking binnenmuurisolatie

Binnenmuurisolatie kan je afwerken op een aantal manieren. Wij sommen de meest populaire op.

Gipskartonplaten

Gipskartonplaten zijn één van de meest toegepaste afwerkingsmaterialen van binnenmuurisolatie. De platen bestaan uit gips en worden afgewerkt met een laagje karton. Ze zijn licht en makkelijk te verwerken. Gipskartonplaten worden op 2 manieren geplaatst. Enerzijds worden ze tegen een raamwerk of voorzetwand bestaande uit regels en stijlen geplaatst. Het raamwerk bestaat uit licht-metalen elementen voor het plaatsen van "valse wanden" zoals gyproc voorzetwanden en scheidingswanden. Tussen de regels en stijlen wordt thermisch isolatie geplaatst. Voor vochtige ruimtes kunnen de gekleurde gipskartonplaten gebruikt worden.

Isoleren én afwerken in 1

Anderzijds bestaan er gipskarton isolatiepanelen. Deze 2-in-1 gipskartonplaten bestaan uit een kern van harde kunststofisolatie, afgewerkt met een gipskartonplaat. Dergelijke platen worden vooral rechtstreeks gelijmd tegen de buitengevel. De keuze van plaat wordt bepaald door het toepassingsgebied ( thermische en/of akoestische isolatie ) en toepasbare bekledingsdikte. De isolatie kan bestaan uit EPS, XPS of PUR-isolatie. Om een makkelijke en vlotte plaatsing te garanderen zijn de platen uitgerust met een tand- en groefsysteem.

Pleisterwerk

Het is mogelijk om na-isolatie van binnenmuren af te werken met pleisterwerk. Er wordt een onderscheidt gemaakt tussen natte en droge pleisterwerken. Natte pleisterwerken worden vooral toegepast op gemetste voorzetwanden in gipsblokken, baksteen, beton, cellenbeton... Anderzijds kan je een sierpleister aanbrengen op bijvoorbeeld gipskartonplaten. Gipskartonplaten worden vooral gebruikt voor de bekleding van voorzetwanden bestaande uit een raamwerk van regels en stijlen. Je kan ze stuk voor stuk plaatsen tegen een regelwerk maar je kan ze ook kant-en-klaar kopen waarbij er tegen de gipskartonplaat een isolatieplaat wordt gekleefd. Achteraf kunnen de platen afgewerkt worden met een pleister of ze kunnen geschilderd of behangen worden. Let wel op! Voorzie steeds een voorstrijklaag opdat de afwerking goed hecht en de platen niet te veel "zuigen". Een bekende merknaam zijn de Gyplat-platen van Gyproc, dat zijn speciale basisplaten als ondergrond voor gipsbepleisteringen.

Plaatmateriaal in hout of PVC

Geïsoleerde binnengevels kunnen perfect afgewerkt worden met een gevelbekleding voor binnenmuren in de vorm van platen, stroken of sidings. De gevelbekleding voor binnen wordt geplaatst tegen een raamwerk dat bestaat uit hout of aluminium. Afhankelijk van het formaat en de ligging van de gevelbekleding ( horizontaal / verticaal ) wordt een stijl- en regelwerk opgetrokken. Achter de wandbekleding wordt steeds een dampscherm geplaatst om condensatie en schimmelvorming tegen te gaan. Veel gebruikte materialen zijn houten planchetten & sidings, PVC sidings, houtvezelcementplaten, volkernplaten enz... 

Tegels & natuursteen

Keramische tegels en natuursteen kunnen perfect als afwerking van een geïsoleerde voorzetwand gebruikt worden. Ze kunnen gelijmd worden tegen een gemetste voorzetwand in gipsblokken, baksteen, beton, cellenbeton enz... Plaats je natuursteen tegels of keramische wandtegels tegen gipskarton, voorzie dan steeds een voorstrijklaag om de hechting te kunnen garanderen. Plaats je een voorzetwand in een vochtige ruimte zoal een wasplaats, keuken of badkamer, gebruik dan steeds waterafstotende gipskartonplaten.

Offerte binnenmuurisolatie? Klik hier