Soorten binnenmuurisolatie

Er bestaan tal van soorten isolatiematerialen voor het na-isoleren van buitenmuren langs de binnenzijde.

Kunststof binnenmuurisolatie

Kunststof binnenmuurisolatie bestaat meestal uit harde isolatieplaten, geschikt voor het bekleden van de binnenzijde van de buitengevel. Het voordeel van deze platen is dat ze ondanks hun geringe dikte zeer goed isoleren. Daarom zijn ze ideaal om te gebruiken in kleine ruimtes om het plaatsverlies te beperken. De stijve isolatieplaten kunnen zowel verlijmd als mechanisch rechtstreeks tegen de gevel geplaatst worden. Je kan de platen afwerken met een pleistersysteem of met gipskartonplaten dewelke je later kan schilderen of behangen. Kunststof isolatieplaten hebben een dampdichte structuur. Ze worden het meest toegepast op buitengevels die niet te kampen hebben met vochtproblemen.

Soort muurisolatie W/mK
XPS binnenmuurisolatie ( Polystyreen ) 0,034 W/m²K
EPS binnenmuurisolatie ( Polystyreen ) 0,038 W/m²K
PUR binnenmuurisolatie ( Polyurethaan ) 0,028 W/m²K
PIR binnenmuurisolatie ( Polyisocyanuraat ) 0,021 W/m²K
Resolschuim binnenmuurisolatie ( Phenolformaldehyde ) 0,025 W/m²K

Anorganische binnenmuurisolatie

Binnenmuurisolatie bestaande uit minerale wol hebben een damp-open structuur en worden meestal geplaatst tussen een raamwerk van stijlen en regels in hout of aluminium. Minerale wol bestaat in de de vorm van half-stijve platen, dekens en vlokken. De platen en panelen worden gebruikt bij een voorzetwand of een raamwerk. Aangezien ze een damp-open structuur hebben, zijn ze ideaal om toe te passen als binnenmuurisolatie van binnenmuren & scheidingswanden. Bij het na-isoleren van voorzetgevels worden ze best langs de binnenzijde voorzien van een dampscherm.

Soort muurisolatie W/mK
Glaswol muurisolatie ( Minerale wol ) 0,036 W/m²K
Rotswol muurisolatie ( Minerale wol ) 0,039 W/m²K

Inblaaswol, schuim & parels

Thermische binnenmuurisolatie kan gespoten of geblazen worden. De isolatie kan zowel in een raamwerk als in de spouw van een voorzetwand gebruikt worden. Vlokken en parels hebben een damp-open structuur en zijn ideaal om te gebruiken op moeilijk bereikbare plaatsen. PUR-schuim kan rechtstreeks op de muur of tussen een raamwerk gespoten worden.

Soort muurisolatie W/mK
Minerale inblaaswol 0,034 W/m²K
EPS-parels 0,033 W/m²K
Cellulose vlokken 0,038 W/m²K
PUR-schuim 0,026 W/m²K

Natuurlijke binnenmuurisolatie

Als laatste groep heb je binnenmuurisolatie bestaande uit organische en natuurlijke materialen. Je kan ze verkrijgen in de vorm van vlokken en plaatmateriaal. Ze kunnen zowel rechtstreeks geplaatst worden of in een raamwerk. Natuurlijke isolatiematerialen zijn goed voor het milieu maar isoleren iets minder goed t.o.v. kunststof. De plaatdikte zal iets dikker moeten zijn om dezelfde isolatiewaarde te halen. Ze zijn over het algemeen iets duurder.

Soort muurisolatie W/mK
Kurk muurisolatie 0,038 W/m2K
Hennep muurisolatie 0,038 W/m2K
Vlas muurisolatie 0,038 W/m2K
Schapenwol muurisolatie 0,035 W/m2K

Offerte binnenmuurisolatie? Klik hier