Nieuwe spouwmuur isoleren

Ook nieuwe spouwmuren worden van muurisolatie voorzien. Meestal wordt geopteerd voor de plaatsing van harde of stijve kunststof isolatieplaten om de dikte van de buitenmuur te beperken.

Opbouw klassieke spouwmuur

Opbouw spouwmuur

Spouwmuur met gemetst buitenspouwblad

Een nieuwe thermische geïsoleerde spouwmuur met een buitenspouwblad in bvb baksteen bestaat uit 3 delen:

  • het binnenspouwblad met afwerkingslaag ( bvb pleisterwerk )
  • de luchtspouw met muurisolatie
  • gemetst buitenspouwblad

Nieuwe spouwmuren worden vandaag (deels) opgevuld met harde isolatieplaten waarvan de dikte net kleiner is dan de volledige spouwdikte. Zo ontstaat er een kleine luchtspouw. Het voordeel is dat het isolatiemateriaal niet in contact komt met het buitenspouwblad waardoor er voldoende verluchting in het spouwkanaal kan plaatsvinden. De kans dat het isolatie vochtig wordt is klein. Er dienen wel op regelmatige afstand open stootvoegen in het buitenspouwblad voorzien te worden om verluchting en vochtafvoer te kunnen garanderen. Er wordt geen dampscherm geplaatst.

Nieuwe spouwmuren kunnen ook opgevuld worden met isolerende parels, inblaaswol of schuim.

Kunststof spouwisolatie = geringe dikte muur 

Door de dikte van de muren te beperken win je meer plaats binnenin. Bij een nieuwbouwwoning mag de U-waarde van de woning niet hoger zijn dan 0,24 W/m²K. Daarom zal bijna altijd een muurisolatie in de vorm van stijve isolatiepanelen geplaatst worden. Deze hebben een vrij geringe dikte ( +/- 8 cm - 13 cm ) dankzij een lage warmtedoorgangscoëfficiënt. Je kan de dikte van de spouwmuur beperken door de plaatsing van kunststof isolatieplaten zoals PPIR, PUR en XPS. Wens je toch te isoleren met een natuurlijk isolatiemateriaal, dan zal de dikte van isolatie toenemen.

Soorten spouwmuurisolatie nieuwe muren

Onderstaande soorten spouwmuurisolatie worden het meest gebruikt bij nieuwe gemetste spouwmuren:

Soort muurisolatie W/mK Dikte
PUR muurisolatie platen 0,023 - 0,028 W/m2K 10 cm
PIR muurisolatie platen 0,021 - 0,026 W/m2K 8 cm
XPS-platen 0,028 - 0,038 W/m2K 12 cm
Glaswol / Rotswol platen 0,031 - 0,044 W/m2K 13 cm
Offerte muurisolatie? Klik hier