Hoe spouwmuur na-isoleren

Er bestaan een aantal manieren of werkwijzes om een bestaande spouwmuur na te isoleren.

De spouw en het buitenspouwblad voldoen

 

Is het buitenspouwblad in goede staat, ben je zeker weet dat je te maken hebt met een spouwmuur en na inspectie blijft deze ook geschikt te zijn om na te isoleren, dan wordt de bestaande spouw opgevuld met één van deze soorten spouwmuurisolatie: EPS parels of korrels, inblaaswol ( rotswol / glaswol ) of PIR schuim.

De spouw na-isoleren is de goedkoopste manier van na-isoleren omdat er geen breek- en kapwerk aan te pas komt. Het plaatsen van isolatie d.m.v. inblazen of spuiten verloopt zeer vlot zonder veel vuil te maken.

Eerst en vooral zal men op strategische plaatsen gaten boren in het voegwerk van de buitengevel. Vervolgens zal men een spuitmond aanbrengen in de gaten. De hoeveelheid isolatie dat wordt gespoten hangt af van de grootte van de spuitmond. Men werkt steeds van beneden naar boven. Nadat de spouw netjes is gevuld, dicht men de boorgaten in hetzelfde kleur als het voegwerk.

Ontdek hier hoe je een spouwmuur kunt herkennen en of jouw spouwmuur geschikt is.

De spouw voldoet maar het buitenspouwblad niet

Is het buitenspouwblad niet in goede staat, dan dient het eerst gerenoveerd worden om vervolgens na te isoleren in de spouw met inblaaswol / inblaasvlokken, EPS parels of PIR schuim. Komt het te duur uit om eerst een gevelrenovatie door te voeren, dan wordt eerst het bestaand buitenspouwblad afgebroken en vervangen door nieuw metselwerk. Tijdens het metsen zal men stijve isolatieplaten aanbrengen tegen de buitenzijde van het binnenspouwblad en geleidelijk aan het nieuw buitenspouwblad optrekken in gevelmetselwerk.

Een tweede mogelijkheid is dat er geen nieuw buitenspouwblad wordt gemetst maar dat er geopteerd wordt om tegen het binnenspouwblad nieuwe isolatiepanelen te plaatsen die worden afgewerkt met pleisterwerk of een gevelbekleding in leien, sidings, trespaplaten, hout enz...

Offerte muurisolatie? Klik hier