Minerale wol spouwmuurisolatie

Wat is minerale wol spouwmuurisolatie, wat zijn de voor- en nadelen, toepassing in spouwmuren, prijs per m² en aanbevolen dikte?

Wat is minerale spouwmuurisolatie

Minerale wol wordt gesponnen uit glas en steen en wordt zeer veel toegepast als isolatiemateriaal voor binnenmuren, buitenmuren en voor dakisolatie. Minerale wol is zeer duurzaam en wordt zonder chemische bestanddelen vervaardigd. Onder minerale isolatiematerialen worden vooral glaswol en rotswol isolatieproducten toegepast in de vorm van minerale isolatieplaten en minerale inblaaswol.

Je kan de platen / vlokken herkennen door de typische gele of donderbruine kleur.

Soorten minerale wol voor spouwmuren

Isolatieplaten

Bij het optrekken van nieuwe muren zal men vooral half-harde isolatiepanelen plaatsen, al dan niet voorzien van een zwart, kleurvast glasvlies ( weerbestendige platen). De thermische isolatie wordt in de spouw geplaatst tegen de buitenzijde van het binnenspouwblad. De glaswolplaten zijn waterbestendig en brandveilig. Bij het verwerken van de platen bescherm je het best je handen en draag je een mondmasker. De platen worden op hun plaats gehouden door middel van spouwhaken en pluggen. Ze kunnen gebruikt worden voor de volledige of gedeeltelijke vulling de luchtspouw.

 

Inblaaswol

Voor het na-isoleren van bestaande spouwmuren zal men vooral minerale glaswolvlokken of rotswolvlokken in de spouw blazen, ze worden ook wel inblaaswol genoemd. Het grote voordeel is dat er bijna geen kap- en breekwerk aan te pas komt omdat men door middel van boorgaten in het voegwerk de wol in de spouw blaast. Vooraleer de werken uitgevoerd kunnen worden, dient de spouw te voldoen aan een aantal voorwaarden.  Lees meer

 

Voor- en nadelen minerale spouwmuurisolatie

 • + lagere thermische weerstand
 • + brandwerend
 • + vochtafstotend
 • + makkelijke plaatsing tegen oneffen muur
 • + recycleerbaar
 • + prijs
 • + akoestische eigenschappen
 • - geen tand- en groef
 • - heeft vlakke ondergrond nodig
 • - kan de huid irriteren

Dikte & warmteweerstand minerale glaswolplaten

Er wordt een dikte van +/- 13cm geadviseerd voor glaswol- rotswolplaten met een gemiddelde warmtegeleidingscoëfficiënt van 0,036 W/mK. Afhankelijk van het merk en de fabrikant kan de dikte variëren.

Soort spouwmuurisolatie Warmtegeleidingscoëfficiënt Dikte
Glaswol- rotswolpanelen 0,036 W/mK - 0,039 W/mK 13 cm
Inblaaswol 0,034 W/mK Zie dikte spouw

Subsidies & premies XPS spouwmuurisolatie

Voor het na-isoleren van bestaande spouwmuren, kan je genieten van een korting van €5 per vierkante meter geplaatste spouwmuurisolatie. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Criteria Subsidie
Isolatie bestaande spouw door aannemer met verplicht ATG (STS 71-1) Ja, met voorwaarden
Woning > 10 jaar oud 6% BTW i.p.v. 21% BTW

Fabrikanten

 • Isover
 • Knauf
 • Rockwool
 • Ursa

Prijs minerale wol spouwisolatie

De prijs van spouwmuurisolatie in minerale wol wordt vooral bepaald door de dikte. Hoe dikker het materiaal hoe hoger de kost. Indien je zelf de isolatieplaten plaatst mag je rekenen op een gemiddelde kost van tussen €10 / m² - €15 / m² bij het gebruik van een plaat van 12 cm dik. Indien je de platen laat plaatsen door een geregistreerde aannemer, dan mag je rekenen op een extra kost per m². Voor het plaatsen van inblaaswol dien je ook te rekenen op een kost van 10 / m² - €15 / m².

Wij raden aan om via onze website een gratis en vrijblijvende offerte aan te vragen voor de plaatsing van spouwmuurisolatie. Je komt in contact met de beste aannemers, je ontvangt gratis advies én een inschatting van de kosten.

Offerte muurisolatie? Klik hier