EPS parels

Bestaande spouwmuren kan je na-isoleren met zogenaamde EPS-parels of isolatiekorels. Wat zijn de voordelen, eigenschappen, prijs en subsidies?

Wat zijn EPS-parels

EPS parels zijn kleine partikels die vervaardigd worden uit het polymeer geëxpandeerd polystyreen. Iedereen kent ze als wel als "isomo-bolletjes". Kleine witte bolletjes die je kan samendrukken. Ze hebben zeer goede isolerende eigenschappen, zeer licht en zijn makkelijk te verwerken als na-isolatie. EPS wordt ook gebruikt als muurisolatie bij nieuwbouw in de vorm van platen of panelen. Bij het na-isoleren van spouwmuren worden ze in de bestaande spouw ingeblazen door middel van boorgaten in het metselwerk. EPS-parels kunnen enkel geblazen worden in een bruikbare spouw. Tijdens de verwerking worden de parels voorzien van een waterdragend bindmiddel waardoor ze een homogene isolerende massa vormen. Door te werken met parels, worden alle delen van de spouw netjes gevuld, ook rondom eventuele obstakels. Dankzij isoleren met EPS-parels, voorkomen je koudebruggen. EPS-parels zijn een volwaardig alternatief voor inblaaswol.

Het grote voordeel van deze parels is dat ze geen vocht opnemen en damp-open zijn. Hierdoor is de kans op vochtophoping, condensatievorming en schimmelvorming nihil. Indien je een kruipruimte onder de woning hebt, is het wel belangrijk dat deze voldoende verlucht wordt. Ook alle andere verluchtingsgaten moeten vrij zijn van het isolatiemateriaal zodoende de kans op vochtproblemen uitblijven. Plaats ook nooit parels in een spouw waarvan het buitenspouwblad behandeld werd met een niet-dampopen gevelverf of als je te maken hebt met bijvoorbeeld geglazuurd metselwerk.

EPS parels kunnen bestaan uit verschillende kleuren. Vroeger had je de witte EPS-parels, dan kwamen de de grijze HR++ parels op de markt, de laatste generatie isolatieparels zijn de grafietparels. Dat zijn in de massa gekleurde parels in grijze of zwarte kleur. Deze parels zijn gedrenkt in grafiet wat ze een hogere isolerende waarde ( +/- 20% ) geven dan traditionele spouwmuurisolatie. De beste parels zijn in de massa gekleurd. Dat kan je nagaan door een staal of monster van de leverancier in twee te snijden. Goede parels hebben een levensduur van +50 jaar!

Waarom na-isoleren met EPS-korrels

Woningen die nog niet voorzien zijn van een geïsoleerde spouw, hebben te maken met een zeer groot verlies aan energie door verlies van warmte. Warmte produceren kost veel geld, dat zie je aan de maandelijkse energiefactuur ( gas - mazout - elektriciteit ). Door bestaande spouwmuren te isoleren met EPS-parels bouw je een isolatieschil rondom de woning waardoor warmteverliezen worden voorkomen. Dit bespaart je veel geld, bovendien draag je mee aan een schoner milieu omdat je de stookkosten beperkt. Bovendien geniet je door te isoleren van een hoger comfort binnenin de woning en voelden de muren niet meer koud aan. Door te isoleren met EPS-parels win je je investering na 3-5 jaar terug. Je kan jaarlijks tot €450 besparen. Na 5 jaar maak je zelfs winst. Ideaal wordt het als je de bestaande woning voorziet van muurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en isolerende beglazing.

Soort muurisolatie Warmtegeleidingscoëfficiënt Dikte
EPS-parels / grafietparels / korrels 0,033 W/mK Zie spouw

Voor- en nadelen EPS-parels

 • + hoge thermische weerstand
 • + niet-brandwerend
 • + vochtafstotend
 • + damp-open
 • + zakt niet door
 • + goede verlijming
 • + ecologisch
 • + 100% recycleerbaar materiaal
 • + makkelijke plaatsing bij oneffen muur
 • + recycleerbaar
 • - prijs

Diagnose en spouwinspectie

Vooraleer de isolatieparels geplaatst kunnen worden, zal een adviseur een gratis diagnose van de buitenmuren uitvoeren. Er dient immers nagegaan te worden of de buitenmuren überhaupt spouwmuren zijn. Er zijn een aantal kenmerken dewelke aangeven of je maken hebt met een spouwmuur. Is de buitengevel niet dikker dan 24 cm, zijn er geen open stootvoegen aanwezig, zijn er kopse bouwstenen verwerkt in de muur... dan is de kans klein dat je te maken hebt met een spouwmuur. Om uitsluitsel te geven, wordt een gaatje geboord in de muur. Schiet de boor na +/- 10 cm door dan heb je maken met een luchtspouw. Om de EPS-parels te kunnen blazen, dient de spouw minimaal 5 cm dik te zijn. Lees hier alles over een bruikbare spouw.

Om na te gaan of de spouw voldoende dik is en vrij is van vervuiling / grote obstakels zal de isolatieadviseur een spouwinspectie doorvoeren door middel van een endoscoop. De endoscoop bevat verlichting en een kleine camera. Op verschillende in de muur plaatsen zal de inspectie plaatsvinden. Is de muur niet geschikt bevonden, dan kan je nog opteren om de gevel langs buiten of langs binnen te isoleren.

Werkwijze plaatsing EPS-parels

 1. Spouwmuurinspectie
  Om na te gaan of de spouw voldoende dik is en vrij is van vervuiling / grote obstakels zal de isolatieadviseur een spouwinspectie doorvoeren door middel van een endoscoop.
 2. Boorgaten maken
  Volgens een bepaald boorpatroon zal de aannemer gaten boren in de voegen van de buitenmuur. De diepte van de boorgaten zal bepaald worden door de dikte van het buitenspouwblad.
 3. Mondstuk plaatsen & parels inblazen
  In de boorgaten wordt een mondstuk geplaatst waarna de parels machinaal in de gaten worden geblazen. Men werkt steeds zigzaggend van beneden naar boven volgens het boorpatroon. De hoeveelheid parels die per seconde worden geblazen hangt af de dikte van de spouw en het aantal m² te isoleren buitenmuur.
 4. Boorgaten dichtmaken
  Na het inblazen van het isolatiemateriaal worden de boorgaten terug gesloten d.m.v. nieuwe voegspecie dat de kleur van de bestaande specie benaderd. Als laatste wordt alles mooi afgeborsteld en opgeruimd.

Het grote voordeel van EPS-grafietparels is dat er geen zware breek- en kapwerken dienen uitgevoerd te worden en dat de plaatsing in 1 dag kan plaatsvinden.

Fabrikanten & EPS-parels merken

 • UniPearls®
 • NeoPixels®

Subsidies & premies EPS-parels

Voor het na-isoleren van bestaande spouwmuren met grafietparels, kan je genieten van een premie per vierkante meter geplaatste na-isolatie. Bovendien kun je genieten van een verlaagd BTW-tarief van 6% indien de woning ouder dan 25 jaar is. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Criteria Subsidie
Isolatie bestaande spouw door aannemer met verplicht ATG (STS 71-1) Ja, maar met voorwaarden
Woning > 10 jaar oud 6% BTW i.p.v. 21% BTW

Prijs EPS-parels

Voor het laten na-vullen van je spouwmuren met EPS-parels mag je rekenen op een kost tussen de €20 / m² en € 25 / m² ( excl. BTW - plaatsing inbegrepen) per vierkante meter. De prijs wordt bepaald door een aantal factoren zoals:

 • De dikte van de spouw;
 • Het aantal m² te isoleren muuroppervlakte;
 • Zijn de buitenmuren makkelijk bereikbaar of niet ( stelling );
 • Dient de buitengevel een na-behandeling te krijgen ( hydrofuge );
 • Zijn er veel obstakels in de spouw of niet;
 • Dient het buitenspouwblad afgebroken te worden al dan niet;
 • ...

Gratis diagnose & prijsofferte

Vraag via onze website een gratis spouwmuurdiagnose aan. Een vakman komt vrijblijvend langs en bezorgt je een verslag. Bovendien ontvang je een vrijblijvende prijsofferte.

Offerte muurisolatie? Klik hier