Minerale inblaaswol

Wat is inblaaswol, wat zijn de voor- en nadelen, toepassing in bestaande spouwmuren, prijs per m² en aanbevolen dikte?

Wat is inblaaswol?

Minerale glaswol zijn kleine partikels of vlokken bestaande uit minerale wol zoals glaswol of rotswol. Ze worden ook wel glaswolvlokken of rotswol inblaaswol genoemd. Ze worden vervaardigd uit producten met glas als basis waardoor ze over uitstekende thermische eigenschappen beschikken en waardoor ze uitermate geschikt als spouwmuurisolatie voor het na-isoleren van bestaande spouwmuren van woningen, scholen, kantoren, openbare gebouwen enz... EPS-parels zijn een volwaardig alternatief voor EPS-parels.

Vroeger kende men al de grote voordelen van de spouwmuur maar buitengevels werden zonder isolatie opgetrokken waardoor de binnenkant van de buitengevel vochtvrij bleef. Toch blijven deze ongeïsoleerde gevels zorgen voor een beperkt thermisch comfort met veel warmteverliezen. Door de toenemende vraag om beter om te gaan met warmteverliezen raad men aan om alle buitengevels te isoleren. Het is beter voor het milieu én je portemonnee. Voor huizen en appartementen met een niet-geïsoleerde spouw bestaat er een degelijke oplossing: inblaaswol.

Vorm inblaaswol voor spouwgevels

Inblaaswol wordt vooral in de vorm van vlokken geleverd. Je kan de vlokken herkennen door de typische witte, gele of bruine kleur.

Voor- en nadelen inblaaswol

  • + snelle plaatsing
  • + brandveilig
  • + neemt geen vocht op
  • + damp-open
  • + makkelijke plaatsing
  • + geen breek- of kapwerk
  • + geen vergunning nodig
  • - niet elke spouw is geschikt
  • - inzakken
  • - prijs

Is de spouwmuur geschikt of niet?

Inblaaswol wordt geblazen in de luchtspouw van de buitenmuur. De buitenmuur dient wel geschikt te zijn om na te isoleren. Om zeker te zijn dien je eerst zeker te zijn dat je te maken hebt met een spouwmuur. Deze kan je herkennen door haar dikte. Heb je te maken met een buitengevel van minimaal 24cm, zijn er open stootvoegen aanwezig in de muur, bevat de muur geen kopse bakstenen... dan heb je te maken met een spouwmuur. Om zeker te zijn kan je een klein gaatje boren, als de boor doorschiet, dan zit je goed. Klik hier hoe je een geschikte spouwmuur kan herkennen. Heb je niet te maken met de juiste muur, dan kan je muur nog langs binnen of buiten isoleren.

Toepassing inblaaswol

 Als men zeker is dat men te maken heeft met een spouwmuur wordt de gevel ook nog geïnspecteerd op gebreken. Vervuiling en vochtproblemen dienen eerst aangepast te worden vooraleer men de spouw gaat opvullen met de wol. Maar ook eventuele verluchtingsgaten, roosters, raamopeningen, rolluikkasten, gemeenschappelijke muren... moeten dichtgemaakt worden.

Door middel van een edoscoop of spouwinspectie kan men binnenin de spouw kijken. Zo kan men eventuele gebreken vaststellen en de juiste dikte bepalen. De dikte zal bepalen hoeveel inblaaswol per m² in de spouw dient geblazen te worden én waar eventueel meer of minder inblaaswol toegevoegd dient te worden. Door middel van een aantal boorgaten in de gevel zal men van beneden naar boven de spouw vullen met het juiste volume inblaaswol. De grootte van de boorgaten zal de grootte van de spuitmond bepalen. Door een correcte opvulling van de spouw moeten alle koudebruggen opgelost worden. Is men zeker dat alles correct werd uitgevoerd, dan zal men de boorgaten terug opvullen met voegspecie.

Dikte & warmteweerstand inblaaswol

De dikte van de inblaaswol zal afhangen van de dikte van de spouw zelf. Om te genieten van spouwmuurisolatie subsidies, dient de spouw minimaal 5 cm te zijn. Bovendien dienen alle muren volledig gevuld te worden. Over het algemeen kan men zeggen dat de warmteweerstand van inblaaswol zeer goed is waardoor er weinig warmteverliezen zijn. Dankzij haar damp-open eigenschappen is de kans op schimmelvorming binnen de spouw zeer klein. Bovendien zijn de vlokken zeer brandveilig en nemen ze geen vocht op.

Soort muurisolatie Warmtegeleidingscoëfficiënt Dikte
Inblaaswol ( glaswol / rotswol ) 0,034 - 0,037 W/mK bij 30kg/m³ Zie spouw

Subsidies & premies inblaaswol

Voor het na-isoleren van bestaande spouwmuren met isolerende vlokken, kan je genieten van een subsidie per vierkante meter geplaatste spouwmuurisolatie. Bovendien kun je genieten van een verlaagd BTW-tarief van 6% indien de woning ouder dan 25 jaar is. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Criteria Subsidie
Isolatie bestaande spouw door aannemer met verplicht ATG (STS 71-1) Ja, met voorwaarden
Woning > 10 jaar oud 6% BTW i.p.v. 21% BTW

Fabrikanten inbaaswol

  • Knauf ( Supafil )
  • Rockwool
  • Isover
  • Ursa

Prijs inblaaswol

De prijs van inblaaswol wordt vooral bepaald door het aantal vlokken per m³ en of er extra werken aan de gevel zijn om de gevel "inblaasklaar" te maken. Hoe meer vlokken worden geblazen hoe hoger de kost. Je mag gemiddeld rekenen op een kost tussen €15 - €20 / m² voor het plaatsen van de inblaaswol.

Prijzen vergelijken

Wij raden aan om via onze website een gratis en vrijblijvende offerte aan te vragen voor de plaatsing van inblaaswol in de spouw. Je komt in contact met de beste aannemers, Je krijgt een gratis onderzoek én diagnose je ontvangt gratis advies én een inschatting van de total kost van de werken.

Offerte muurisolatie? Klik hier