PUR schuim

Spouwmuren na-isoleren met PUR-schuim is perfect mogelijk. PUR spouwmuurisolatie heeft tal van voordelen. Wat zijn de eigenschappen, prijs en subsidies?

Wat is PUR-naisolatie

PUR is de afkorting van polyurethaan en wordt op veel plaatsen toegepast als isolatieproduct voor het isoleren van daken, vloeren, kruipkelders en spouwmuren. PUR wordt in de vorm van isolatieplaten vervaardigd voor het isoleren van nieuwe spouwmuren en het na-isoleren van buitengevels. Voor het na-isoleren van bestaande spouwmuren, wordt PUR gespoten of geïnjecteerd in de spouw in de vorm van schuim.

Het grote voordeel van gespoten PUR is dat het een zeer goed product is om koudebruggen te verhelpen. PUR wordt in vloeibare vorm in de spouw gespoten, waarna het uitzet. Daarom vult het schuim alle moeilijke bereikbare plaatsen in de spouw. Zelf de kleinste naden en kieren worden opgevuld. Het vormt een homogene isolerende massa. De kans op warmtelekken is hierdoor ze klein. PUR heeft ook de eigenschap om zeer lang op dezelfde plaats te blijven zitten, de kan op uitzakken is heel klein.

Het nadeel van PUR is dat het enorm uitzet. Daarom is voorzichtigheid aan de orde bij oude en beschadigde spouwmuren. Doordat het isolatieproduct zo uitzet, kan het verdere schade aan de gevel betrekken. Vooraleer PUR wordt gebruik is een goede gevel- en spouwinspectie aan de orde. Alle zwakke plaatsen in de buitengevels dienen eerst aangepakt te worden door middel van een gevelrenovatie. Indien PUR-schuim niet geschikt is al spouwvulling, dan kan je opteren voor een volwaardig alternatief voor het na-isoleren van spouwmuren zoals inblaaswol en EPS-parels.

PUR is één van best isolerende materialen. Met een gemiddelde van 0,028 - 0,034 W/m²K volstaat een geringe dikte om een muur of vloer volwaardig te isoleren. Daarom wordt PUR veel gebruikt in spouwmuren met een kleine luchtspouw. ( minimum 5 cm )

Waarom na-isoleren met PUR-schuim

Woningen die nog niet voorzien zijn van een geïsoleerde spouw, hebben te maken met een zeer groot verlies aan energie door verlies van warmte. Warmte produceren kost veel geld, dat zie je aan de maandelijkse energiefactuur ( gas - mazout - elektriciteit ). Door bestaande spouwmuren te isoleren met PUR spouwmuurisolatie bouw je een isolatieschil rondom de woning waardoor warmteverliezen worden voorkomen. Dit bespaart je veel geld, bovendien draag je mee aan een schoner milieu omdat je de stookkosten beperkt. Bovendien geniet je door te isoleren van een hoger comfort binnenin de woning en voelden de muren niet meer koud aan. Door te isoleren met PUR-schuim win je je investering na 3-5 jaar terug. Je kan jaarlijks tot €450 besparen. Na 5 jaar maak je zelfs winst. Ideaal wordt het als je de bestaande woning voorziet van muurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en isolerende beglazing.

Soort muurisolatie Warmtegeleidingscoëfficiënt Dikte
EPS-schuim 0,028 - 0,034 W/mK Zie spouw

Voor- en nadelen PUR-spouwmuurisolatie

 • + zeer hoge thermische weerstand
 • + vochtwerend
 • + zakt niet door
 • + makkelijke plaatsing bij oneffen muur
 • - plaatsing bij beschadigde muren
 • - prijs
 • - beschadigde gevels
 • - geurhinder na plaatsing

Diagnose en spouwinspectie

Vooraleer het schuim geïnjecteerd kan worden, zal een adviseur een gratis diagnose van de buitenmuren uitvoeren. Er dient immers nagegaan te worden of de buitenmuren überhaupt spouwmuren zijn. Er zijn een aantal kenmerken dewelke aangeven of je maken hebt met een spouwmuur. Is de buitengevel niet dikker dan 24 cm, zijn er geen open stootvoegen aanwezig, zijn er kopse bouwstenen verwerkt in de muur... dan is de kans klein dat je te maken hebt met een spouwmuur. Om uitsluitsel te geven, wordt een gaatje geboord in de muur. Schiet de boor na +/- 10 cm door dan heb je maken met een luchtspouw. Om het PUR-schuim te kunnen injecteren, dient de spouw minimaal 5 cm dik te zijn. Lees hier alles over een bruikbare spouw.

Om na te gaan of de spouw voldoende dik is en vrij is van vervuiling / grote obstakels zal de isolatieadviseur een spouwinspectie doorvoeren door middel van een endoscoop. De endoscoop bevat verlichting en een kleine camera. Op verschillende in de muur plaatsen zal de inspectie plaatsvinden. Is de muur niet geschikt bevonden, dan kan je nog opteren om de gevel langs buiten of langs binnen te isoleren.

Werkwijze plaatsing PUR-spouwmuurisolatie

 1. Spouwmuurinspectie
  Om na te gaan of de spouw voldoende dik is en vrij is van vervuiling / grote obstakels zal de isolatieadviseur een spouwinspectie doorvoeren door middel van een endoscoop.
 2. Boorgaten maken
  Volgens een bepaald boorpatroon zal de aannemer gaten boren in de voegen van de buitenmuur. De diepte van de boorgaten zal bepaald worden door de dikte van het buitenspouwblad.
 3. Mondstuk plaatsen & parels inblazen
  In de boorgaten wordt een mondstuk geplaatst waarna het schuim machinaal in de gaten wordt geïnjecteerd. Men werkt steeds zigzaggend van beneden naar boven volgens het boorpatroon. De hoeveelheid schuim dat per seconde worden gespoten hangt af de dikte van de spouw en het aantal m² te isoleren buitenmuur.
 4. Boorgaten dichtmaken
  Na het injecteren van het isolatiemateriaal worden de boorgaten terug gesloten d.m.v. nieuwe voegspecie dat de kleur van de bestaande specie benaderd. Als laatste wordt alles mooi afgeborsteld en opgeruimd.

Het grote voordeel van PUR-spouwisolatie is dat er geen zwaar breek- en kapwerk aan te pas komt en dat de plaatsing in 1 dag kan plaatsvinden. Bovendien heb je geen stedenbouwkundige vergunning nodig.

Subsidies & premies PUR-spouwisolatie

Voor het na-isoleren van bestaande spouwmuren met PUR-naisolatie, kan je genieten van een subsidie per vierkante meter geplaatste na-isolatie. Bovendien kun je genieten van een verlaagd BTW-tarief van 6% indien de woning ouder dan 25 jaar is. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Criteria Subsidie
Isolatie bestaande spouw door aannemer met verplicht ATG (STS 71-1) Ja, met voorwaarden
Woning > 10 jaar oud 6% BTW i.p.v. 21% BTW

Prijs PUR-spouwmuurisolatie

Voor het laten na-vullen van je spouwmuren met PUR mag je rekenen op een kost tussen €25 / m2 en €30 / m2 ( excl. BTW - plaatsing inbegrepen ) per vierkante meter. De prijs wordt bepaald door een aantal factoren zoals:

 • De dikte van de spouw;
 • Het aantal m² te isoleren muuroppervlakte;
 • Zijn de buitenmuren makkelijk bereikbaar of niet ( stelling );
 • Dient de buitengevel een na-behandeling te krijgen ( hydrofuge );
 • Zijn er veel obstakels in de spouw of niet;
 • Dient het buitenspouwblad afgebroken te worden of niet;
 • ...

Gratis diagnose & prijsofferte

Vraag via onze website een gratis spouwmuurdiagnose aan. Een vakman komt vrijblijvend langs en bezorgt je een verslag. Bovendien ontvang je een vrijblijvende prijsofferte.

Offerte muurisolatie? Klik hier